Kuulumisia Fessistä

FES niittää mainetta lukiovertailuissa

FESissä on riittänyt syytä riemuita ylioppilaidemme menestystä ja opettajiemme panostusta, sillä olemme pärjänneet viime vuosien lukiovertailuissa mahtavasti!

STT:n keväällä 2022 tekemässä lukiovertailussa FES oli koko Pirkanmaan 2. paras lukio! STT:n tarkastelussa vertaillaan ikäryhmän peruskoulun päättötodistusta ja ylioppilaskirjoitusten tuloksia, joten se kuvaa erittäin hyvin sitä, millaista työtä lukiot tekevät opiskelijoidensa tietojen ja taitojen kartuttamisen eteen. Myös koko valtakunnan tasolla vertailtaessa FES pärjää hienosti, sillä kaikista Suomen pienistä lukioista olimme keväällä 2022 sijalla 16.

Aamulehden tammikuussa 2023 tekemä yo-tulosten vertailu paljasti lisää upeita saavutuksia: FESissä kirjoitettiin Pirkanmaan parhaimmat arvosanat äidinkielestä ja kirjallisuudesta, jolla on jatko-opintoihin hakemisen kannalta erittäin iso painoarvo. Korkeimman arvosanan eli L:n kirjoitti keväällä 24 % kokelaistamme, ja toiseksi korkeimman arvosanan eli E:n kirjoitti yhtä moni. Toisin sanoen 48 % eli liki puolet viime kevään abiturienteistamme kirjoitti äidinkielestä ja kirjallisuudesta joko L:n tai E:n! Tämä on aivan huikea tulos, ja suurella sydämellä työtä tekevän äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorimme Anna Väisäsen kollegoiltaan saamat onnitteluviestit ovat olleet täysin ansaittuja.

STT:n vertailusta poiketen Aamulehti ei suhteuttanut kirjoitusten tuloksia opiskelijoiden lukiotaipaleen alun lähtötasoon, vaan yo-tuloksia vertailtiin sellaisinaan. Kuitenkin myös tässä vertailussa FES sijoittui Pirkanmaan 35 lukiosta 10 parhaan joukkoon.

Haluatko sinäkin osasi tästä menestyksestä? Me ainakin tiedämme, mitä yhteishakulomakkeelle kannattaa siinä tapauksessa kirjoittaa. 😎 Tervetuloa onnistumaan FESiin!

Teksti: FESin opiskelijoista ja opettajista, etenkin ryhmänohjaajatoveristaan Annasta ylpeä Iina S

Ysien ja lukiolaisten peli-iltapäivä 30.11.

Tänäkin syksynä esittelimme mahtavaa lukiotamme Hämeenkyrön ja lähikuntien ysiluokkalaisille kaksituntisen peli-iltapäivän muodossa. Iltapäivän aikana ysit sekä lukion ykköset ja kakkoset kiersivät opettajien ja abien pitämiä peli- ja haasterasteja keräten joukkueelleen pisteitä makeiden pääpalkintojen toivossa. Samalla ysit saivat oivan mahdollisuuden tutustua lukion väkeen ja tiloihin. Rasteilla nähtiin niin uusia haasteita, kuin myös rakastettuja klassikoita, kuten neljännessä kuvassa näkyvä rakennustehtävä. Hauskoissa tunnelmissa vietimme tämänkin kaksituntisen, suuri kiitos opettajille rasteista ja rasteilla auttaneille abeillemme ♥

Kuvat: Veera-Maria Rask, 2B

Eräjormapäivä vol. 5 Ritajärvellä!

Syysloman alla FES vietti opiskelijakunnan hallituksen järjestämää Eräjormapäivää. Lukio suuntasi jälleen Ritajärven luonnonsuojelualueelle, jossa opiskelijoita odottivat reippailu ja luovuutta vaativat joukkuetehtävät. Vaikka aurinko ei tänä vuonna näyttänyt meille kasvojaan, se ei menoa hiljentänyt, sillä joukkuetehtävissä lukiolaiset niin ykkösistä, kakkosista kuin abeistakin osoittivat upeaa heittäytymistä ja kekseliäisyyttä. Näistä taidonnäytteistä pääsemme jälleen nauttimaan koko lukion kesken syyslukukauden viimeisenä päivänä, kun hallituksen ohjaava opettaja Iina kokoaa yhteen päivän parhaat suoritukset ja järjestää Eräjormapäivien historian toisen Best Of -show’n ja palkintojenjakotilaisuuden.

Oman twistinsä tämän vuoden eräjormailuun toivat abien ryhmänohjaajat Anna ja Iina, jotka kilpailivat siitä, kumpi saa enemmän oman ryhmänsä opiskelijoita järveen. 😆 Ei-niin-yhtään kilpailuhenkisten ryhmänohjaajien johdolla maanittelu, suostuttelu ja henkinen sota kävivät kiivaana puolin ja toisin, urhoollisia uintisuorituksia nähtiin päivän aikana lukuisia, ja ilmassa oli suurta dramatiikkaa lukuisten käänteiden vuoksi. Lopulta 3B voitti aivan täpärästi, mistä he tienasivat ensimmäisen pisteensä abiryhmien välillä helmikuussa pidettävään Abien viimeinen ehtoollinen -kisailuun.

Opiskelijakunnan hallituksen alunperin ideoima Eräjormapäivä on pitänyt hyvin pintansa lukion uuden sukupolven perinteenä, ja päivän suosio on vuodesta toiseen kova; tänäkin vuonna 82 % palautekyselyyn vastanneista opiskelijoista piti päivää omalta osaltaan onnistuneena. FES on JES!

Mahtavista kuvista jälleen kiitos 2B:n Veera-Maria Rask!

Millaisia eväitä me FESin lukiolaiset saimme matkaamme lokakuiselta kirjailijavieraaltamme?

Hämeenkyrön F. E. Sillanpään lukiolaiset saivat 5. lokakuuta 2022 etuoikeuden päästä kuulemaan Finlandia-palkitun Anni Kytömäen ajatuksia, kun kirjailija vieraili koulullamme. Lukiomme kaikki opiskelijat sekä kirjallisuudesta kiinnostuneet, lukio-opintoja suunnittelivat 9.-luokkalaiset kokoontuivat yhteiseen tilaisuuteen auditorioomme.

Kuulimme, kuinka Kytömäki tuo esiin omaa elämäänsä teoksissaan: romaanien henkilöissä on palasia kirjailijasta itsestään. Hän hyödyntää teksteissään tietoa opiskelemistaan ammateista. Esimerkiksi hierojan ammatti näkyy teoksessa Margarita (2020), jonka päähenkilö on hieroja. Kirjailijan ammattitaito näkyy teoksessa siten, että kehonosia kuvaillaan hyvin yksityiskohtaisesti. Kytömäki käyttää teksteissään vaikuttavasti aistihavaintoja kuvaillakseen esimerkiksi ympäristöä ja luontoa sekä henkilöiden ajatusmaailmaa. Vieraamme kertoi kirjailijantyön vaativankin pitkäjänteisyyttä; Kultarinta-esikoisromaanin kirjoittamiseen menikin kahdeksan vuotta aikaa. 

Kirjailijan toiveena oli se, että nimenomaan nuoret haastattelevat häntä. Tehtävään valikoitui äidinkielen ja kirjallisuuden syventävän puheviestinnän kurssilta abiturientti Sini Tomperi, ja hänen juontajaparinaan oli abiturientti Venla Talonen.  Keskustelu sujui soljuvasti Kytömäen kertoessa ajatuksistaan niin luonnosta ja ympäristöstä, kirjallisuudesta kuin vaikuttamisesta sekä aktiivisena kansalaisena toimimisesta. 

Keskustelussa korostuikin merkittävästi myös meidän nuorten elämämme. Kytömäki ohjasi lukiolaisia oman vankan elämänkokemuksensa äänellä. Kirjailija pyysi armollisesti meitä nuoria välttämään ylisuorittamista, sillä koskaan ei ole liian myöhäistä tavoitella unelmiaan. Vieraamme korosti jokaisen polun tärkeyttä: ei ole välttämättä yhtä ainoaa oikeaa reittiä, mikä on täysin hyväksyttävää. Kaikki polut – myös syrjäpolut – ovat elämän tiellä kuitenkin hyödyllisiä, sillä jokainen niistä kerryttää erilaisia ja kasvattavia kokemuksia. 

Anni Kytömäki tarjosi meille lukiolaisille rutkasti ajateltavaa oman teoksensa ja ajattelutapojensa kautta. Jäimme miettimään esimerkiksi Kytömäen mainitsemaa jokihelmisimpukoiden ja ihmisten välistä yhteyttä. Kirjailija ei halunnut eritellä kirjojensa lukijoita ihmisryhmiin, mutta toivoo myös meidän nuorten löytävän kirjallisuuden pariin. 

Kytömäki kokee haluavansa ja pystyvänsä vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin parhaiten juuri kirjoittamalla. Tämä käy ilmi teoksista kannanottoina, esimerkiksi ihmisoikeuksiin, kuten aborttiin, sekä luontoon ja ympäristöön. Juuri nämä aiheet ovat hänelle tärkeitä, ja ne esiintyvät hänen kirjallisuudessaan. Useat hänen kirjansa sijoittuvat historiaan, mutta hän ottaa kantaa myös nykyajan yhteiskunnallisiin ongelmiin. Esimerkiksi uusimmassa teoksessaan, Finlandia-palkitussa Margaritassa, tapahtumat sijoittuvat osittain 1950-luvulle. Hän saa silti otettua kantaa tämänhetkiseen maailmantilanteeseen: sotaan Euroopan maaperällä. 

Anni Kytömäki käyttää luontoa ja asiantuntijuuttaan aiheesta laajasti omissa teoksissaan. Hänelle luonto on tärkeä osa elämää, ja siitä hän saa voimavaroja sekä paljon inspiraatiota. Kytömäen teoksissa esiintyvät luontoon liittyvät aiheet saavat paljon huomiota ja auttavat ihmisiä huomaamaan, mitä voisi tehdä parantaakseen luontoa sekä elvyttääkseen sen olemassaoloa. Kytömäki on koko ikänsä pitänyt luonnosta ja ollut siellä aina voidessaan. Jo nuorena hän oleskeli pitkiä aikoja luonnossa liikkuen ja tutkien sen monimuotoisuutta. 

Kuulimme, kuinka nuoruudessaan Kytömäki koki luonnon auttavan koulun tuomien paineiden ja stressin torjumisessa. Hän mainitsee esimerkiksi pyöräilleensä perjantai-iltaisin koulun jälkeen Pinsiöön metsään seuraamaan luonnon tapahtumia. Kytömäki ilmaisee halunneensa pois kaupungin hälinästä luonnon helmaan. Nuorena hänen mielenkiintonsa herättivät raakut eli jokihelmisimpukat – nuo pienet eliöt, jotka voivat elää yli satavuotiaiksi. Kirjailijan Finlandia-palkitussa teoksessa raakku onkin tuotu osaksi tarinaa itsenäisenä kertojana. Hän vertaa raakkuja ihmisiin todeten jokaisen raakun olevan yksinään kuorensa sisällä, kuten me ihmisetkin. 

Teksti: Ryhmä FESin sanataiteen opintojakson, luovan kirjoittamisen kurssin sekä kirjoitustaidon syventävän kurssin opiskelijoita | Kuvat: Veera-Maria Rask, 2B

Suurenmoinen kiitos Annille vierailusta!

Loistoa ja liehuvia helmoja

29. huhtikuuta pitkän odotuksen ja tanssien siirtämisen jälkeen FES:in kakkoset pääsivät nauttimaan wanhojentansseista yleisön kanssa. Tanssimaan päästiin koulun omalle väelle sekä ala-asteelle, ja päivän kruunasi kutsuvieraille esitetty iltajuhla. Aamu alkoi wanhojen jännittäessä päivän tapahtumia, mutta tanssien esittäminen sujui kuin ammattilaisilta. 

Loistoa nähtiin päivän aikana niin mekoissa kuin myös tanssitaidoissa. Illalla sali täyttyi upeasti pukeutuneista wanhoista, jotka olivat vaivalla valmistelleet esitettäväksi perinteisiä tansseja sekä itse suunnittelemansa oman tanssin. Koristeet, musiikki ja tietenkin itse tanssijat loivat kaikille ikimuistoisen kokemuksen. 

Tanssin viimassa kameroiden räpsähtelyä kuului paljon, kun kaikki halusivat tallettaa näyttävät tanssijat kuviinsa. Iltajuhla päätettiin läheisten ja ystävien kanssa tanssittujen viimeisten valssien jälkeen kipein jaloin mutta iloisin mielin. 

Teksti: Venla Talonen, 2B | Kuvat: Veera-Maria Rask, 1B

Syyslukukauden 2021 tunnelmia

Lukuvuosi alkoi vauhdikkaasti, ja tuntuu kuluneen vähintään yhtä vauhdilla – kuten aina tässä joulun ala tuntuu. Syksyyn mahtui paljon uutta, kun opintonsa aloittavien ykkösten ohella lukion arjessa näkyvät päivitetyn opetussuunnitelman (LOPS21) sekä laajennetun oppivelvollisuuden vaikutukset.

Uudistusten keskellä on aina onneksi sijaa myös perinteille ja rennommalle otteelle. Uudet opiskelijamme kastettiin yhteisömme jäseniksi nahkiaisissa, kakkosten järjestämässä tervetulopäivässä. Tässä Venla Talosen (2B) raportti päivästä:

Perjantaina 27. elokuuta pääsivät FESin kakkoset taas toivottamaan nahkoja tervetulleiksi lukioon koronarajoituksia kunnioittaen. Tämän vuoden teemana toimi vangit, joiksi ykköset olivatkin hyvin pukeutuneet. Aamu alkoi kakkosten huudattaessa nahkat koulun eteen riviin, jossa heille jaettiin nimilaput. Aamun tunnin aikana harjoiteltiin vielä iltapäivää varten nahkalaulu. 

Tänä vuonna nahkoja kuritettiin edellisten vuosien sokkoradoista poiketen erilaisten rastien avulla. Mukana olivat myös teloittajat, jotka ampuivat vesipyssyillä vettä päälle, mikäli suoritukset eivät kakkosille kelvanneet; ja välillä vaikka olisivatkin. Yhtenä rasteista toimi juo ja laula -piste. Siellä kakkoset olivat valmistaneet nahkoille herkullista juomasekoitusta, jota he saivat juoda laulettuaan aiemmin harjoiteltua nahkalaulua, jossa laulettiin muun muassa: ”Kakkoset ovat parhaita!” Toisella rastilla taas testattiin nahkojen yhteishenkeä ja kärsivällisyyttä pussihyppelyn ja tandemsuksien parissa. Eräältä rastilta taas löytyi vesi-ilmapalloja, joilla nahkat pääsivät toisiaan heittelemään. Päivä lopetettiin hyvin suoritettujen rastien ja upeiden nahkiaisten jälkeen taas perinteisesti nahkojen siivottua mahdolliset sotkut. 

Syyslukukauden ja joidenkin opiskelijoiden mukaan koko lukuvuoden odotetuin tapahtuma koitti syysloman korvilla, kun opiskelijakunnan hallitus järjesti lokakuussa historian neljännen Eräjormapäivän Ritajärvellä. Harmaa, mutta viihtyisä perjantai sujui hyvin retken alkutaipaleilla kohdatusta polttopuuskandaalista huolimatta. Vielä erikseen erityiskiitos ahkeralle joukkueelle ONSA 2.0, joka tarjoutui hakemaan tukikohtaamme kottikärryllisen polttopuita toiselta tulentekopaikalta. Eräjormapäivän aivan huikeaa videomateriaalia julkaistaan myöhemmin FESin YouTuben puolella!

Näiden syksyn päätapahtumien lisäksi arkea maustamassa on ollut myös muuta mukavaa. Esimerkillisen aktiivinen opiskelijakunnan hallituksemme on jatkanut hyvää vauhtia pysyväksi tavaksi muodostuvaa uuden jakson aloittavaa aamiaistarjoilua. Lisäksi uurastusta ovat omalta osaltaan keventäneet lukiolle hankittu biljardipöytä sekä Halloween-pukeutumispäivä.

Itsenäisyyspäivän ja syksyn ylioppilaiden kunniaksi vietettiin perjantaina 3.12. Hienon pukeutumisen päivää. Itse lakitustilanteeseen kokoonnuttiin tänä vuonna rajoitteiden puitteissa. Lakitettavat omaisineen ja ryhmänohjaajineen pääsivät nauttimaan 2B:n Veli-Matti Keson, Niilo Leijalan ja Atte Lehtisen sekä musaope Johannan Autumns leaves -esityksestä.

Edessä on vielä kahden ja puolen viikon aherrus ennen ansaittua joululepoa. Yhdessä jaksetaan loppuun asti!

Nahkat 2020😎

Viime viikon perjantaina 21.8 toisen vuoden opiskelijat pääsivät käskyttämään ja ryhmäyttämään uusia ykkösiä nahkiaisten merkeissä. Tänä vuonna teemana oli pummit ja suurin osa ykkösistä olikin hienosti pukeutunut. Perinteiseen tapaan aamun ensimmäisen tunnin aikana kakkoset opettivat tanssin nahkoille, minkä he esittäisivät iltapäivällä.

Iltapäivän viimeisellä tunnilla oli nahkashow’n aika! Kakkoset olivat tehneet jonkinlaisen juoman taas nahkoille juotavaksi. Ensimmäisen juoman juomisen jälkeen pääsivät nahkat kiemurtelemaan rataa silmät sidottuina. Radan jälkeen oli vielä vastassa toinen juoma, mikä piti juoda, ennenkuin sai ottaa siteen pois silmiltään. Kun kaikki ykköset olivat saaneet radan suoritettua, oli aika aamulla harjoitellun nahkatanssin.

 

Kuvia päivän tapahtumista

Penkkarit ja wanhojen päivän juhlahumua🤩

Torstaina 6.2 vietimme lukiossamme penkkareita, joissa tänä vuonna oli teemana abien lapsuusajan lastenohjelmat. Opettajat pääsivät jälleen kerran abien suunnittelemien kisojen kohteeksi ja kisoja olivat niin lastenohjelmien arvausmainen alias sekä tietovisa. Abishown jälkeen saivat ykköset siivottavakseen abien paperisotkun. Siivouksen jälkeen pääsimme kaikki lukiolaiset katsomaan abien tekemän abivideon. Videon katosisen jälkeen lähtivät abit rekoilla kiertelemään ala-asteita ja muutakin Hämeenkyröä.

 

Seuraavana aamuna 7.2 vietimme wanhoja ja näimme jo heti aamusta kauniita mekkoja ja komeita pukuja lukiomme käytävillä. Aamulla nostettiin maljat wanhoille, jonka jälkeen wanhat tanssivat kaksi kertaa yläasteen porukalle ja lukion ykkösille. Ensimmäisten tanssien jälkeen oli pieni tauko, minkä aikana wanhat siirtyivät Sykkeelle tanssimaan ala-astelaisille ja kaikkille muille, ketkä sinne olivat tulleet tansseja katsomaan.

Sykkeen tanssien jälkeen useimmat tanssijat lähtivät kotiin lepäämään hetkeksi, mutta muutama pari meni tanssimaan vielä vanhainkodille. Illalla oli aika ehkäpä suurimman esityksen, eli esitys vanhemmille ja kutsutuille.

Kokonaisuudessaan koko päivä meni todella mallikkaasti ilman isoja vastoinkäymisiä!

Joulujuhla ja loma

Tänään, 20.12, vietimme yläasteen ja lukion yhteistä joulujuhlaa. Juhla piti sisällään mitä hienompia tanssi- ja lauluesityksiä ja myöskin musiikkiesityksiä.

Nyt vain sitten loman viettoon, voimme kaikki pitää hetken hengähdystauon opinnoista ja lepäillä jouluruokien ääressä ja kerätä tietysti voimaa kevätlukukaudelle!

Hyvää joulua ja rauhallista uutta vuotta! 🥰

 

 

Pelipäivä ysien kanssa

Tiistaina 17.12 pidimme kolmannen ja neljännen tunnin pelipäivää, jota opettajat ja Taina olivat suunnitelleet koko pitkän syksyn. Opettajat olivat jakaneet ykköset ja kakkoset sekä myös kaikki mihin tahansa lukioon pyrkivät ysit noin neljän hengen ryhmiin, jotka kiersivät opettajien ja joidenkin abien pitämiä rasteja. Rastien aihealueet vaihtelivat todella paljon. Oli opettajien oppiainekohtaisia rasteja ja oli myös joululaulu-, rentoutumis-, pakohuone- sekä liikuntarastia.

Aloitimme koko homman auditoriosta kaikki yhdessä lukion ruokailun jälkeen ja sieltä sitten Tainan ja Iinan antamin ohjein ja ryhmiin jakauduttuamme lähdimme kiertämään näitä rasteja. Iltapäivä kuluikin nopeasti ja hauskaa näytti olevan. Toivottavasti kaikille tämä oli mielekästä yhdessä tekemistä. Otetaanko ensi vuonna uudestaan? Se jääköön nähtäväksi 🤔

Peli-iltapäivä oli kaikinpuolin onnistunut. Nyt eikun vain pisteitä palkintoja odottamaan!😊

 

 

 

 

Syksyn 2019 eräjormapäivä

Olimme koko lukion voimin eräjormailemassa jo viime vuonna kakkosille ja abeille tutuksi tulleessa paikassa Ritajärven luonnonsuojelualueella keskiviikkona 4.10. Keli oli vähän koleahko, mutta se ei menoa paljoakaan haitannut! Päivä oli kaikinpuolin mainio!

Nahkiaiset 2019

Perjantaina 30.8 vietimme lukiossamme uusien ykkösten nahkiaisia. Teemana tänä vuonna oli kierrätys ja nahkat olivat pukeutuneet jätesäkkeihin ja he olivat niihin teippaillut kiinni kaikenlaisia roskia. Aamun ensimmäisellä tunnilla nahkat opettelivat nahkatanssin kakkosten opastuksella iltapäivää varten ja kun se oli opittu, lähdettiin luokkiin tekemään ilmastoaiheista testiä.

Iltapäivällä viimeisellä tunnilla olikin sitten nahkashown aika! Kakkoset olivat hankkineet kaikenlaisia hot sauceja ja muita ”herkullisia” yhdistelmiä esimerkiksi piimää ja muuta mukavaa nahkoille nautittaviksi. Juoman juonnin jälkeen nahkat pääsivät suorittamaan temppuradan silmät sidottuna ja radan lopuksi oli vielä toinen kierros jotakin tätä herkullista juomaa vuorossa. Sen jälkeen nahkat olivatkin karsinassaan laulamassa ja odottamassa, että kaikki pääsivät radan loppuun. Sitten kun kaikki olivat päässeet radalta pois, pääsivät kaikki muut lukiolaiset näkemään tämän aamulla harjoitellun nahkatanssin!😀

02aedb3d-6b1a-4ef3-aafa-a6e0e12b161c

86ae0ae6-aa90-45f4-ac3b-6c4b0bc69096

df781af6-8af5-4743-9bf4-350d2f4a7c14      499519f4-832e-4cf4-9d02-bafc5eee5868

 

 

a4edddc6-3551-4914-a948-b00707a6f106    2933d0b6-1bec-4204-9a61-1203802279c9

5bd59fa1-321a-4c31-9f64-15d810d0d0be        6fdd4d7a-3dd4-4911-b0d6-962f704d9bdd